11 februari 2012

Filmjölkslimpa och Farinbullar

bakades här hemma i torsdags…och jag har lovat bekanta att lägga ut recepten här Ler Kastar även med receptet på saffransskorporna som en kollega önskat…håll till godo
Filmjölkslimpa - Januari 201021-23 December 2011 016
Denna gör du i en vanlig stor djup ugnsform som du bara smörar invändigt...INTE bröa

Filmjölkslimpa
17 dl rågsikt
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 tsk bikarbonat
detta blandas ihop
1 liter fil
4 dl sirap

Blandas ihop och vispas ner i mjölblandningen, degen blir rätt lös med bara töm ner den i formen och platta ev ut.

Grädda 30 min på 100 grader
Höj sedan till 175 grader i 30 min till


Jag brukar lägga på en ugnsfolie när brödet fått en fin mellanbrun/mörkbrun färg så den inte blir för bränd i färgen


09-16 December 2011 075
Saffransskorpor

100 g smält smör
2 pkt saffran
2 ägg
1 1/2 dl socker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl grovhackade hasselnötskärnor (detta har jag struntat i)

Rör ihop saffran och smör. Blanda i ägg, socker o mjöl blandat med bakpulver o hasselnötskärnor. (Om man vill kan man värma nötterna i en torr stekpanna o gnugga av skalet innan de hackas) Rulla ut degen i 3 längder, lika långa som plåten.
Grädda i 200 grader, mitten av ugnen 10 min
Ta ut plåten o dela i sneda bitar. Rosta dem i 175 grader i 10-15 min med snittytan upp tills dom fått en gyllenbrun yta. Stäng av ugnen o låt plåten stå kvar tills de svalnat.
Jag valde att modifiera detta recept och bytte ut saffranet mot
2,5 tsk kademumma i en deg
och 2 dl kanel och torkade äpplebitar i en annan deg…
Båda dom sorterna blev supermumsiga!!!


Farinbullarna
(Tog jag ingen bild av men det är runda gyllenbruna bullar)
2 pkt torrjäst
1,5 tsk salt
1/3 pkt farinsocker
drygt 1 L vetemjöl
drygt 1 L Rågsikt
Tillsätt 1 L ljummet vatten, 3 ägg
Blanda, tillsätt mer mjöl tills degen blir behaglig.
Gör runda bollar utan att jäsa degen ca 32 bollar
Låt bullarna jäsa ca 45 min
Grädda i 225 grader ca 8 min


Kram på er/Maggi

2 kommentarer:

  1. Måste fråga :) smakar fillimpa lite sött? Minns min mamma gjorde fillimpa men vet inte receptet och tyvärr har hon gott bort..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej :) Ja den är söt i smaken och blir smala, avlånga eftersom man delar 1 full långpanna i 4 bitar :) Barnen älskar den med smör och ost på :) Hoppas den smakar som din mammas <3 Mvh Maggi

      Radera

Va kul att du vill lämna ett litet avtryck :)